Gdynia

Corporate Social Responsibility w branży deweloperskiej

2012-10-15

Wielu deweloperów angażuje się w działalność pozadeweloperską, najczęściej kulturalną lub społeczną. Tendencje takie można zauważyć zarówno w dużych miastach, takich jak Wrocław, Poznań czy Kraków, ale także w mniejszych, w których dana firma ma swoją siedzibę. Dlaczego deweloper nie zajmuje się tylko inwestowaniem lecz również działa na polu zupełnie dla siebie obcym?

Odpowiedź nie jest trudna. Chodzi o Corporate Social Responsibility (CSR), czyli społeczną odpowiedzialność biznesu. Nazwa pochodzi z angielskiego i oznacza – jak łatwo się domyślić – branie odpowiedzialności za swoje działania. Nie chodzi tu jednak tylko o odpowiedzialność za inwestycję, którą się realizuje, ale również odpowiedzialność za przestrzeń społeczną, w której się funkcjonuje.

CSR to uwzględnianie szeroko rozumianych interesów społecznych podczas budowania strategii rozwoju firmy. W głównej mierze społeczna odpowiedzialność biznesu polega na angażowaniu się w różnego rodzaju przedsięwzięcia (np. społeczno-kulturalne), które nie przynoszą deweloperowi zysku materialnego, lecz o wiele cenniejszy – zysk symboliczny. Pomaga on w pozycjonowaniu marki w umyśle odbiorcy, realnie przyczynia się do rozwoju np. kultury, a nie tylko infrastruktury. Dzięki temu „ociepla się” wizerunek dewelopera, który nie jest już tylko utożsamiany ze sprzedawcą – zapewne dla wielu z nas – drogiego i luksusowego towaru, jakim jest mieszkanie, ale staje się także opiekunem przestrzeni, która nas otacza. Opiekunem w pełni zaangażowanym w jej rozwój i biorącym za nią odpowiedzialność.

Pojęcie Corporate Social Responsibility znane było już na początku lat 60., ale do powszechnego użycia w krajach anglosaskich weszło dopiero w połowie lat 80. Można powiedzieć, że dzisiaj przeżywamy renesans społecznej odpowiedzialności biznesu w Polsce, gdzie jeszcze do niedawna mało który przedsiębiorca interesował się tym, co go otacza. CSR to nie tylko wspomaganie inicjatyw kulturowych, ale przede wszystkim dzielenie się swoim majątkiem z tymi, którzy tego potrzebują – mówi Romuald Margol, PolishProperty.eu.

Dobrym przykładem działalności z zakresu CSR jest Grupa Archicom, wrocławski deweloper który szeroko angażuje się w różnego rodzaju wydarzenia kulturalne na terenie miasta. Przykładem może być np. sponsorowanie działalności architekta – Wacława Kamockiego. W zeszłym roku deweloper przygotował również wystawę, na której swoje prace prezentowali malarze, rzeźbiarze i ceramicy. Spotkanie odbyło się w Loftach Platinum – jednej z inwestycji Grupy Archicom.

Wśród innych inicjatyw tego typu, warto wspomnieć o działalności poznańskiego dewelopera, który sponsorował akademię piłkarską w Swarzędzu oraz Teatr Za Jeden Uśmiech. Mowa o firmie Agrobex. UWI Inwestycje S.A. natomiast rewitalizuje poznańskie zabytki (pomniki, rzeźby, a nawet organy w miejscowej katedrze), a Family House wspiera finansowo fundację im. Bohdana Smolenia. Inter Ikea Center Group czy firma Skanska stawiają na ochronę środowiska.

Corporate Social Responsibility i związane z nią działania, przynoszą korzyści zarówno nam – społeczeństwu, jak i przedsiębiorcom. Otaczająca nas rzeczywistość „nabiera barw”, a deweloperzy zyskują oddane grono klientów-entuzjastów.

Mateusz Kozłowicz

70 PLN

Dobroszyce

Szprotawa