Gdynia

Tomaszów Mazowiecki

Zwrot podatku za pracę w Niemczech i Wielkiej Brytanii

2010-09-16

Zarówno za zachodnią granicą, jak i na Wyspach, pracuje wiele tysięcy Polaków. Jak wygląda procedura odzyskania należnego podatku, gdzie się zgłosić i kto jest nam w stanie pomóc?

Wielka Brytania

Na rynku jest wiele firm oferujących pomoc w tym zakresie. Decydując się na współpracę z jedną z nich, sprawdźmy, czy dana firma jest członkiem Stowarzyszenia Agentów Podatkowych - ATA - Association of Tax Agents. Stanowi to między innymi gwarancję odzyskania pieniędzy w przypadku ewentualnego zawieszenia przez firmę działalności. Na stronie internetowej www.associationoftaxagents.co.uk znajduje się lista firm przynależących do stowarzyszenia. Zwykle konsultacja z taką firmą jest bezpłatna, a prowizja (15 -25 procent) pobierana jest tylko w przypadku pozytywnego rozpatrzenia sprawy przez urząd podatkowy i skarbowy.

O zwrot podatku powinniśmy ubiegać się:
* przed upływem każdego roku podatkowego (5 kwietnia),
* po zakończeniu zatrudnienia, pod warunkiem nie podejmowania pracy do końca danego roku podatkowego.

Zobowiązani jesteśmy do wypełnienia określonych formularzy oraz dostarczenia określonych dokumentów: CIS 25 w przypadku osób pracujących w branży budowlanej, P45 i P60, które otrzymujemy od pracodawcy w przypadku zakończenia pracy (P45) oraz na koniec roku podatkowego (P60). Cała procedura trwa ok. 4-6 tygodni. Do podanych formularzy dołączamy także Payslip - dokument wystawiany przez pracodawcę wraz z każdym czekiem. Znajdują się na nim skumulowane od początku roku informacje o stawce wynagrodzenia za godzinę pracy, pensji brutto i wszelkich potrąceniach podatkowych. Przydatne informacje znajdziemy na stronie www.taxback.co.uk.

Niemcy

W Niemczech istnieje cały katalog ulg podatkowych, po których odliczeniu możliwe jest odzyskanie nawet do 100% podatku, tym bardziej, iż urząd skarbowy oblicza podatek uwzględniając rzeczywisty dochód roczny uzyskany w czasie określonego czasu zatrudnienia.

O zwrot może ubiegać się pracownik, który ma stałe miejsce zamieszkania w Niemczech lub przebywa tam nieprzerwanie przez przynajmniej 6 miesięcy (jeżeli natomiast nie może wykazać, że przebywał w Niemczech przez ten okres, może składać zeznanie podatkowe, jeśli jego dochody poza granicami Niemiec nie przekraczają limitu 3064 EUR (6128 EUR razem z małżonkiem). Kwota ta jest określana dla zarobków w Polsce, w przypadku różnych krajów mamy do czynienia z różnymi sumami.

Na rozliczenie z niemieckim fiskusem mamy 4 lata. W szczególnych sytuacjach, z niezawinionego przez siebie powodu, można rozliczyć się za okresy wcześniejsze. Czas oczekiwania na zwrot wynosi z reguły od 3 do 6 miesięcy. Dokumentem, który zobligowani jesteśmy przedstawić jest niemiecka karta podatkowa Lohnsteuerkarte albo zastępcze zaświadczenie podatkowe Besondere Lohnsteuerbescheinigung. Jeden albo drugi musi być wypełniony i poświadczony przez pracodawcę. Korzystnym jest rozliczenie wraz ze współmałżonkiem, tym bardziej, iż nie jest konieczne, aby współmałżonek z niższymi dochodami zamieszkiwał w Niemczech.

Obowiązkowo z podatku muszą się rozliczyć:

• Osoby prowadzące na terenie Niemiec działalność gospodarczą,
  • Pracownicy, którym urząd skarbowy przyznał Steuerfreibetrag,  czyli kwotę wolną od podatku,
  • Pracownicy, którym przyznano trzecią klasę podatkową Steuerklasse 3,  która zakłada wspólne rozliczanie z małżonkiem

Osoby, które świadczyły na terenie Niemiec usługi na podstawie działalności gospodarczej zarejestrowanej w Polsce, mogą zostać wezwane do złożenia tam rocznego zeznania podatkowego, choćby w celu ustalenia rezydencji podatkowej. Pomiędzy Polską a Niemcami obowiązuje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. Dochody opodatkowane w jednym kraju są uwzględniane w drugim na zasadzie tzw. "odliczenia z progresją". Zgłaszamy je polskiemu fiskusowi, ale nie płacimy od nich podatku, chyba że okaże się, iż po podsumowaniu dochodów z obu krajów, ich suma przekroczy któryś z polskich progów podatkowych, wówczas może powstać konieczność dopłaty podatku od dochodów uzyskanych w Polsce.

Krempna

Wrocław

Bolesławiec

szastarka wieś

Jaki będzie rynek mieszkaniowy i kredytowy w przyszłym roku?

Czerwiec był miesiącem obfitującym w istotne wydarzenia, które w perspektywie długookresowej będą miały duży wpływ na zarówno na rynek nieruchomości, jak i rynek ...